Marzy Ci się własny biznes? Może mała cukiernia albo kawiarnia na zasadzie franczyzy? Własny lokal to marzenie wielu osób, ale trzeba znać ten biznes i zaplanować wydatki na specjalistyczny sprzęt.
Wyroby cukiernicze chyba nigdy nie stracą swoich miłośników. Mimo że żyjemy w czasach, w których panuje kult ciała, a wiele osób nie stosuje cukru, cukiernie świetnie prosperują. Amatorów słodkości nie brakuje nigdzie! Jednak otwarcie własnego lokalu wiąże się z ryzykiem i kosztami, a rynek gastronomiczny nie jest łatwy. Trzeba przede wszystkim dobrze przemyśleć, co chcesz otworzyć, wybrać lokalizację, urządzić wnętrze, zadbać jednak nie tylko o oryginalny wystrój, ale także menu.
Domowe i aromatyczne ciasta to nie wszystko, na co możesz sobie pozwolić! Warto urozmaicić kartę, wprowadzić też naleśniki, gofry, popularne drożdżówki, a może też kanapki – mimo wszystko nie każdy zechce skusić się na słodkości. Wprowadź także desery bez glutenu i bez laktozy, a zyskasz kolejnych klientów, którzy nie spożywają tych produktów. Jeśli w dodatku przygotujesz jakieś ciasto bez cukru – np. słodzone bananami czy ksylitolem – spełnisz chyba wszystkie zachcianki!
Dzięki nowoczesnym sprzętom możliwości masz znacznie więcej. Oczywiście zakup dobrej jakości pieca to podstawa – musi być wytrzymały, zapewniać równomierny wypiek i długą pracę bez awarii – ale przydadzą się też inne urządzenia. Niezbędny będzie robot kuchenny lub mikser planetarny, blender i zestaw mis oraz szpatułek. W ten sposób do kart dań można będzie dodać m.in. aksamitne kremy, sorbety, smoothie i koktajle. Praktyczna będzie też wyciskarka do owoców, gdyż soki ze świeżo wyciskanych pomarańczy, jabłek czy marchewek cieszą się ogromną popularnością. Na rynku jest wiele modeli, a więc znajdziesz coś odpowiedniego w sklepach ze specjalistycznym sprzętem.
Małe łakomczuchy uwielbiają amerykańskie naleśniki na śniadanie – moda na pancake przybyła już i do Polski! Wybierz odpowiednie patelnie, np. takie, które usmażą placki w kształcie serc, zwierzątek itd. Tradycyjna patelnia to również element niezbędny – tradycyjne naleśniki z owocami sezonowymi i kremem czekoladowym podbiją podniebienie niejednego rodzica. Zaopatrz lokal również w urządzenie do gofrów i kolejne do wyrobu lodów – najlepiej wg domowej receptury. Nie może ich zabraknąć w Twoim menu!
Zadbaj też o dostawę świeżych produktów, aby desery zyskały piękną oprawę, dodatkowy smak i aromat. Świeże owoce to podstawa w każdym lokalu o takich charakterze! Samodzielnie przyrządzaj – Ty lub Twój zespół – kremy, bitą śmietanę, sosy i inne dodatki. Moda na to, co własne, przygotowane z dobrej jakości produktów, nieprzetworzone to obecnie ważny trend w świecie kulinarnym. Domowe ciasta zawsze zdobędą większe powodzenie. Tradycyjna receptura jest w cenie, a produkt masowy, gotowy, ze sklepu, nie może się z nią równać.
Nawet najlepsze desery wymagają też oprawy – nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Jeśli ciasta, ciasteczka, torty czy lody odpowiednio wyeksponujesz, rośnie Twoja szansa, że więcej klientów się na nie skusi! Ustaw też np. śniadaniową owsiankę i przykładowe smoothies lub mrożone jogurty tuż przy kasie, aby kusiły. Trzymaj je w witrynie, która zadba o utrzymanie niskiej temperatury – to świetny sposób na ich przechowywanie, ale też zaprezentowanie.
W cukierni nie może też zabraknąć ekspresu do kawy – automatyczny albo kolbowy musi być niezawodny, gdyż kaw codziennie sprzedasz bardzo dużo! Ciasto i mała czarna lub biała to klasyczny zestaw dla wielu klientów.
Karol, foto:Free-Photos/Pixabay