W urządzenie restauracji trzeba sporo zainwestować – zarówno czasu, jak i pieniędzy. Trzeba mieć kapitał, doświadczenie i wiedzę „know how”, a także zadbać o odpowiednie wyposażenie.
Konkurencja w tej branży jest ogromna – należy przygotować biznes plan, strategię promocji lokalu, zdobyć doświadczenie i odpowiednio wyposażyć lokal w potrzebne sprzęty. Ich rodzaj zależy jednak od profilu – inne urządzenia będą nam potrzebne w restauracji serwującej kuchnię polską, francuską, włoską, bistro czy w pizzerii.
Urządzenia w restauracji włoskiej
Restauracje z włoską kuchnią są bardzo popularne i wciąż w Polsce powstają – abyśmy mogli czerpać z nich zyski, musimy odpowiednio urządzić lokal, znaleźć pracowników, zainwestować w wyposażenie. Część sprzętów będzie jednak stała – przyda się kuchnia indukcyjna, zmywarka, piec konwekcyjno-parowy, szafy chłodnicze itd.
We włoskiej restauracji konieczna jest m.in. maszynka do makaronu, jedno- lub dwukomorowy piec do pizzy, płyta grillowa, mikser spiralny, wilk do mięsa, szafa chłodnicza na świeże produkty, urządzenia wielofunkcyjne, ekspres do kawy, a także wiele drobnych gadżetów jak np. radełko i siatka do pizzy, zestaw garnków, patelni, misek i noży kuchennych, krajalnice, wagi kuchenne, mieszadła itp.
Pamiętajmy, że trzeba wybierać sprzęty, urządzenia i akcesoria gastronomiczne jak najlepszej jakości, wydajne i praktyczne. Sposób, w jaki wyposażymy lokal, w dużym stopniu decyduje o efektach pracy, czyli smaku potraw, komforcie pracy i zadowoleniu naszych gości.
KKw, fot. neshom/Pixabay